середу, 18 листопада 2015 р.

Поетеса з Рівненщини презентувала свою книгу з Іспанії

У вівторок 17 листопада користувачі та колектив Костопільської центральної районної бібліотеки стали учасниками бібліотечного Моста-єдності «Україна-Іспанія» у формі Skype конференції. А приводом для цього стала імпреза книги «Приречені на перемогу» Світлани Бояркевич, української поетки, композитора, співачки, яка волею долі нині проживає в Іспанії.
Презентована книга видана у 2015 році Львівським видавництвом «Свічадо». Презентація була приурочена до Дня Гідності та Свободи, який будуть відзначати 21 листопада. У представленій збірці пристрасним поетичним словом авторки відтворені події, якими жила і живе Україна з осені 2013 року.
У зв’язку з тим, що поетеса проживає в Іспанії, захід відбувся у формі онлайн-конференції.  Ведучою онлайн-презентації  виступила Ніна Тарковська, працівник Рівненської обласної бібліотеки для молоді. До Заходу долучилося 24 міст з України та сама ж авторка поетичної збірки Світлана Бояркевич з Іспанії.
Як розповіла Ніна Тарковська, Світлана Бояркевич родом із Віннниці, але тривалий час проживала на Волині. На сьогодні є співачкою, композиторкою та поетесою. 
До імпрези долучилися друзі поетеси, рівненські студенти, які декламували вірші Світлани Боярчук, доктор філософських наук Любов Дяченко-Лисенко та інші шанувальники її творчості.
На закінчення Мосту учасники побажали Україні й українцям всього світу бути однією родиною, підтримувати одне одного, миру й злагоди, швидкого закінчення цією незрозумілої, остогидлої війни. 
Світлана народилася на Україні в місті Вінниця, в інтелігентній сім’ї. Її батько викладав вищу математику на кафедрі педінституту, мама співала у відомому тріо сестер- бандуристок Гончаренко.
Дорога кохання повела Світлану на Волинь, де вона вийшла заміж, одержала музичну освіту, де, згодом народилися її сини Євген та Руслан. Саме у Волинську землю були вкинуті перші зeрна її поезії, що проросли барвистими квітами пісень, віршів, які вплелись у неповторний вінок перлин Волинського краю.
  Більше десяти років назад Світлана поїхала до Іспанії з надією заробити на новий диск, гадала, що невдовзі повернеться додому, та примхлива доля  зруйнувала її плани. Вже минув не один рік і увесь цей час Світлана працювала на виноградному полі, незважаючи на важку працю,не припинила творити. До друку готується її "Абетка” для малечі, та роман "Два поля і одне життя” а також написано багато нових віршів і пісень.
Творчий шлях Світлани Бояркевич розпочався з міжнародного фестивалю "На хвилях Світязя”, відомого сьогодні на всю Україну, та за її межами, який щороку проходить на Волині. Директор та головний режисер фестувалю, заслужений діяч мистецтв України Віталій Іваницький. Своїм ангелом-охоронцем Світлана вважає Пирожко Святослава Констянтиновича, який довгий час обіймав посаду директора Волинської телерадіокомпанії. Саме завдяки йому і досі звучать пісні Світлани Бояркевич у рідному краї, де з успіхом пройшли її 4 творчі вечори  "Я музикою живу”, "Повернись і поклич мене” , "Я прийшла до вас з піснею в серці”. «Для дорослих і малих” .
27листопада 2010-го року, відбувся творчий вечір Світлани в Мадриді.

Молюсь на чужині за Україну
І сліз не можу стримати потік
Я  кожен день до неї серцем лину
Душею лину крізь дощі і сніг.

Моя країна - це перлина Божа
Бог дав їй віру, пісню і красу.
Вона найкраша і непереможна, 
Чому ми тут? Ніяк я не збагну.

Чому без нас зростають наші діти?
Батьки старіють, ващають літа.
Чужому сонцю нас не обігріти, 
Не замінити рідного тепла.

Чужому небу і чужому полю,
Чужому вітру і чужим словам,
Ми вибрали собі найважчу долю,
Хто розуміє- той не заздрить нам.

Я так боюсь додому повернутись
Солоним вітром з попелом в руках.
Боюсь зі щастям знову розминутись
Смак полину відчути на вустах...
Молюсь на чужині за Україну...

                                 С. Бояркевич

Немає коментарів:

Дописати коментар