пʼятницю, 9 грудня 2016 р.

Моніторинг діяльності бібліотек Костопільщини у соціальних мережах

Бібліотека в сучасних умовах змушена переглядати свої пріоритети, змінювати соціальні функції. Впровадження комп’ютерних технологій, надання доступу до електронних носіїв, використання Інтернету призвело до певних змін в обслуговуванні користувачів. Це вплинуло, як на форми роботи, так і на якість обслуговування.
Для бібліотек соціальні мережі є центром діалогу з користувачами, які самі вирішують, який контент їм споживати. Адже бібліотека – це не тільки книги, в першу чергу це – люди.
Отже, на сучасному етапі особливого значення набуває представництво у віртуальному просторі бібліотечних установ як сучасних інформаційних центрів, що виступають одним із базових елементів формування інформаційного суспільства. Представництво бібліотек у віртуальному просторі здійснюється через спеціалізовані інтернет-сайти, які є характерною ознакою трансформації існуючої системи бібліотечного обслуговування та функціонування яких створює умови для відповідності діяльності бібліотек новим суспільним потребам.
Діяльність Костопільської бібліотечної системи висвітлюється на офіційному сайті  http://kostlibr.at.ua/, які ведуть працівники районної бібліотеки. Але це не єдиний сайт бібліотечної системи. Сайт публічно-шкільної бібліотеки-філіалу с. Звіздівка http://zvizdivskalibrary.16mb.com/, діє вже майже  рік, розмістивши свою першу публікацію в листопаді 2015 року.
На сьогодні бібліотекам для просування своєї діяльності недостатньо власне сайту, потрібні додаткові засоби інформування, зокрема і менш офіційні та формальні.
Останнім часом дедалі більше бібліотек створює свої сторінки в соціальних мережах. Зокрема, більшість українських бібліотечних установ представлені в Facebook, «ВКонтакте» та ін. Водночас це переконує в тому, що інструменти соціальних мереж допомагають доносити інформацію до користувачів у дуже зручний спосіб, а також рекламувати діяльність бібліотеки.
Представлення бібліотеки в соціальних мережах дає змогу оперативно повідомити великій аудиторії про надходження нових видань, заплановані заходи та поширити цю інформацію далі. Іншими словами, це – майданчик для реклами бібліотек і послуг.

Було проведено моніторинг дієвості бібліотечних сторінок у соціальних мережах. Станом на 01.12.2016 рік діє 7 сторінок у соціальній мережі «ВКонтакті» та 5 сторіноу у соціальній мережі «Фейсбук».
Багато бібліотек успішно рекламують свої ресурси і послуги і це не дивно, що бібліотекарі починають заповнювати своїми блогами віртуальний світ. Адже блог – це можливість для реклами бібліотек та їх сервісів.
Після того, як 5 бібліотек району ПШБФ сіл Звіздівка, Ставок, Маща, Борщівка, Пісків отримали комп’ютерну техніку по програмі «Бібліоміст», під час навчання в тренінговому центрі РДОБ, ці бібліотеки створювали бібліотечні блоги. Можна сказати, що повинно діяти 5 бібліотечних блогів. Але з цих бібліотек бібліотечну блогосферу підтримує тільки ПШБФ с. Маща.
На сьогодні в районі діє 3 бібліотечні блоги: ЦРБ http://kostlibr.blogspot.com/, ПШБФ с.  Маща http://maschalibrss16.blogspot.com/ та ПШБФ с. Мирне http://myrnebiblioteka.blogspot.com/.
Загальна картина бібліотек Костопільщини представлена так:
                                          (станом на 01.12.2016 р.)
сайт
блог
ВК
фейсбук
Google+
Створені
2
7
12
17
7
Дієві
2
3
7
5
3
Якщо розглядати у відсотковому співвідношені, то з 45 діючих бібліотек Костопільщини (обираємо найбільш поширені у районі мережі) у ВК представлені 26 %, а у соціальній мережі Фейсбук – 38%.



Часто постає питання, яку вибрати мережу. Потрібно зважити всі плюси і мінуси кожної соціальної мережі. Наприклад, Facebook – це чудові технології та відсутність нелегального контенту; „ВКонтакте” переважно відвідує молодь, але тут багато спама та нелегального контенту.
Необхідно також пам’ятати, що соціальна мережа створена не так для реклами, як для спілкування. Хороші відгуки та дописи друзів на стіні сторінки – краще будь-якої реклами для вашої книгозбірні.
Бібліотека, як центр користування друкованою інформацією, не витісняється електронними технологіями, а в поєднанні з ними забезпечує ефективне використання інформаційних ресурсів. Це сприяє зростанню суспільної уваги і, головне, зростаючої затребуваності бібліотечних закладів у сучасних умовах.
Ірина Назарова,
методист Костопільської ЦС ПШБ

Немає коментарів:

Дописати коментар