вівторок, 17 листопада 2015 р.

Бібліотека і краєзнавство: новий час та виміри

Сьогодні, в час духовного відродження України, значно підвищився інтерес читачів до історичного минулого нашої держави. Вагому роль в цьому відіграє бібліотечне краєзнавство, так як саме бібліотека формує особистість на грунті історії, культури, традицій власного народу.
З метою  удосконалення фахового рівня в напрямку  краєзнавства, 9 та 10  листопада в районній бібліотеці  пройшов семінар для бібліотечних працівників.
Відкрила  семінар директор централізованої системи публічно-шкільних бібліотек Захарчук Ніна Миколаївна, яка розповіла про основні форми і методи цієї роботи та  наголосила, що саме краєзнавча робота дозволяє зробити бібліотеку особливим центром територіальної громади. Продовжила  виступ заступник директора Колошва Алла Володимирівна та висвітлила питання краєзнавчої роботи дитячої бібліотеки в умовах формування інформаційного суспільства. Методист Назарова Ірина Анатоліївна  детально розповіла про музейні експоцизії Костопільщи, а завідуюча методичним сектором Захожа Антоніна Валеріївна провела гру  «Мозковий штурм», під час якої  бібліотекарі поділившись  на дві команди називали  інноваційні форми роботи, які використовують в своїй роботі. В ході доповіді виступаюча акцентувала увагу на  унікальності краєзнавчої роботи в бібліотеці. Завідуюча сектором довідково-інформаційного обслуговуванням  Заворітна Богдана Володимирівна та бібліограф Кривошия Алла Іванівна ознайомили присутніх з  слайд-презентацією «Костопільщина: краєзнавство» та  розповіли про повнотекстову базу даних, яку формують з 2013 року по краєзнавству та  сучасний довідково-бібліографічний апарат.
Досвідом щодо краєзнавчої роботи у своїх книгозбірнях поділилися бібліотекарі:   Шевчук Людмила Миколаївна завідувач ПШБФ с. В.Мидськ,  Стецюк Вікторія Аркадіївна завідувач ПШБФ с. Дюксин, Катюшко Тетяна Василівна завідувач ПШБФ с. М.Мидськ, Лазарчук Наталія Павлівна  завідувач ПШБФ с. Гута, Кірушок Галина Степанівна завідувач шкільним сектором №4.
 Доповненням виступів стали слайд – презентації, відеоролики  краєзнавчих робіт сільських бібліотекарів: "Свята земля серпанку і калини"(с.Маща), яку  підготувала Савчук Софія Степанівна,   «Ставок на сторінках історії» Захожа Наталія Миколаївна, «Петро Пінчук – творець прекрасного»( с.Мирне) Драганчук Руслана

Ярославівна, «Екологічне краєзнавство» Шумейко Неоніла Василівна.

Немає коментарів:

Дописати коментар