неділю, 24 лютого 2013 р.

У мові - вся доля народу

   Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

   Саме про це йшла мова під час  чергового  навчання бібліотечних працівників «Розвиток та утвердження української мови: традиції та новації». Перед  книголюбами з історією становлення української мови  виступив письменник, краєзнавець-дослідник, в минулому вчитель-філолог  Анатолій Карп’юк.

З консультаціями та  методичними порадами щодо роботи  публічно-шкільних бібліотек з питань утвердження української мови та популяризації української літератури виступили  працівники організаційно-методичного відділу ЦРБ.
   Провідний бібліограф Алла Кривошия  за допомогою мультимедійного обладнання  провела віртуальну виставку  «Живи і квітни, мово рідна». До уваги присутніх  інформаційний огляд літератури «В її скарбниці – доля України» підготовлений  Заворітною Богданою.
   Під час  бібліотечної панорами присутні  знайомилися з формами і методами  популяризації українського слова, відзначення Міжнародного дня рідної мови  публічно-шкільними  бібліотеками сіл: Данчиміст, Деражне,  Дюксин та ЦБДЮ. 
   Незабутнє враження справило свято рідної мови «Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема», підготовлене активістами ЦБДЮ. Про велич, красу та багатство  рідної мови з теплотою говорили ведучі дійства Оля Панченко та Оля Красун. З пошаною і гордістю  виконано молитву до мови К. Мотрич. Дівчата та хлопці  декламували вірші, співали задушевних українських пісень, показуючи ще раз милозвучність, багатство рідної мови та її невмирущість. 

Немає коментарів:

Дописати коментар