вівторок, 19 квітня 2016 р.

Створення Центрів обслуговування громадян електронною інформацією

19 квітня 2016 року на базі інтернет-центру Березнівської районної бібліотеки було проведено обласне навчання  бібліотечних працівників на тему «Організація роботи Центрів обслуговування громадян електронною інформацією».  Тренером навчання була  головний бібліотекар Рівненської обласної наукової бібліотеки Валентина Терентіївна Бендюг.  З Костопільської районної бібліотеки навчання пройшли методист Ірина Назарова та зав. відділу обслуговування користувачів Наталія Цикун.
Метою даного навчання було надати бібліотечним працівникам знання з теми «Створення Центрів обслуговування громадян (ЦОГ) в бібліотеках» та розвинути навички користування електронними послугами національного та регіонального рівнів.
В першу чергу учасники навчання ознайомилися з визначенням ЦОГ, його завданнями та функціями, та обговорили Типове Положення про Центр обслуговування громадян електронною інформацією.

Тренер Валентина Терентіївна ознайомила учасників з сайтами органів державної влади,  завдяки яким можна надати електронну послугу бібліотекою «для задоволення потреб громадян у публічній інформації, забезпечення їх доступу до державних та регіональних електронних інформаційних ресурсів, надання консультативних послуг з питань електронного оформлення звернень до органів державної влади» (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24 грудня 2015 року №911-8). Також розповіла про неадміністративні е-послуги: е-платежі, е-освіта, е-банкінг, е-квиток та ін.). На закінчення навчання всі мали змогу закріпити набуті знання, виконавши практичні завдання, а саме: проходили шлях подання петиції до органів Рівненської обласної ради, підтримали електронну петицію на сайті Верховної Ради України, пошуку роботи у м. Рівне, подавали безкоштовний запит на отримання відомостей з Реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та ін.
Ірина Назарова,
методист Костопільської районної бібліотеки

Костопільські бібліотечні працівники на Міжнародному Форумі молодих бібліотекарів у м. Києві

Двоє молодих працівників Костопільської централізованої бібліотечної системи, методист Ірина Назарова та зав. бібліотекою с. Підлужне Вероніка Глебік, стали учасниками дводенного міжнародного Форуму молодих бібліотекарів у м. Києві «Бібліотека на мапі міста». Організатором проведення першого Форуму молодих бібліотекарів в Україні стала Міжнародна секція Української бібліотечної асоціації.
Урочисте відкриття Форуму відбулося за участю Президента Української бібліотечної асоціації Ірини Шевченко, голови молодіжної секції Української бібліотечної асоціації Оксани Бояринової та представника Національної парламентської бібліотеки України.
Форум всеукраїнського формату відбувся за участю міжнародних гостей Молдови, Білорусії, Естонії та більше 50 молодих бібліотекарів з України. Партнерами Форуму стали Гете інститут, Британська рада, Національна парламентська бібліотека та бібліотека Київського політехнічного інституту.
У перший день роботи Форуму в Національній парламентській бібліотеці України іноземні гості презентували кращі діючі бібліотечні проекти.
Досвідом реалізації сучасних практик у діяльності бібліотек ділилися українські молоді спеціалісти, які розповіли про можливості 3-D принтерів у бібліотеках, можливості соціальних мереж у комунікації із користувачами бібліотеки, зосередили увагу на важливості грамотного представлення бібліотеки в медіа, ознайомили з проектом "Театр Сучасного діалогу", розглянули можливості бібліотеки як осередку літературного життя молоді та багато іншого. Проект Молодіжної секції Української бібліотечної асоціації “Бібліотечний туризм” колективно представили Вікторія Польова, Світлана Семенова та Олександра Уралова.
Також молоді представники бібліотечної професії взяли участь у плануванні діяльності Молодіжної секції Української бібліотечної асоціації на 2016 рік.
Крім обміну досвідом та отримання нових знань, учасникам Форуму пощастило відвідати бібліотеку вночі, точніше - в сутінках. Колектив Науково-технічної бібліотеки НТТУ «КПІ» підготував квест за мотивами книг про Гаррі Поттера та кілька годин водив форумчан лабіринтами сходів і кімнат, не заливши байдужим жодного молодого бібліотекаря.
За два насичені дні Форуму учасники не тільки дізналися про успіхи та досягнення колег, здобули нові знання та поділилися досвідом, але й налагодили нові контакти, що, можливо, стануть в нагоді в професійному зростанні.
Це перший, але, надіємся, що не останній Форум, на якому побували молоді бібліотекарі Костопільщини.
Ірина Назарова, 
методист  Костопільської районної бібліотеки

середу, 6 квітня 2016 р.

Бібліотека: особливості національно-патріотичного виховання в умовах сьогодення



 З метою підвищення професійної майстерності і активізації роботи бібліотек району по національно-патріотичному вихованню населення  5 квітня 2016 року  відбувся районний семінар на тему «Бібліотека: особливості національно-патріотичного виховання в умовах сьогодення».
    Розпочала семінар директор Костопільської районної бібліотеки Ніна Захарчук, яка наголосила, що в сучасних умовах роль бібліотеки у патріотичному вихованні людей дуже важлива та актуальна.
      Методист Ірина Назарова націлила бібліотечних працівників на те,що героїко-патріотичне виховання є одним із найважливіших завдань, які стоять перед бібліотеками сьогодні.Завідувач методичним сектором Антоніна Захожа ознайомила з формами та методами патріотичного виховання та запропонувала фахівцям рекомендації і поради на теми: « Виховуємо громадянина – патріота України», «Методика організації виставок національно-патріотичної спрямованості».  
     Про дотримання основних правил та вимог з протипожежної безпеки в бібліотеках Костопільської ЦС ПШБ розповів М.Червук головний інспектор Костопілського району сектору ДСНС України.
        На завершення семінару бібліотечні працівники взяли участь в годині спілкування.  Своїми досвідами з питань національно-патріотичного виховання поділились з колегами завідуючі бібліотеками-філіалами с. Мирне Р.Драганчук, с.Маща С.Савчук, с.Звіздівка Т.Оніщук, шкільний  сектор №3 Т.Ліпінська.